Lichtpunt Twenterand wil het ontstaan, de instandhouding en het terugkeren van verslaving voorkomen. We hebben aandacht voor persoonlijke verhalen en zoeken samen met verslaafden en hun omgeving naar passende oplossingen.
Hieronder vind je het aanbod van Lichtpunt Twenterand. Wil je hulp of meer informatie over ons aanbod, neem dan contact met ons op.
Buddyproject
Wij bieden begeleiding en nazorg door middel van ons Buddyproject. Wanneer iemand kampt met verslavingsproblematiek kan dit zorgen voor isolement. Hij/zij kan de interesse in vrienden, werk, kerk, sport, huisvesting, hobby en dergelijke zijn verloren. Vaak gaat dit gepaard met eenzaamheid. De buddy investeert in de relatie met de jongere/volwassene die hij of zij begeleidt, luister naar zijn/haar verhalen en reikt handvatten aan om met praktische problemen aan te gaan.
Familiezorg
Naast zorg voor (ex)verslaafden, bieden wij ook hulp aan de naaste omgeving van verslaafden. Wij doet dit via 1 op 1 gesprekken en ondersteuning. Daarnaast hebben wij ook een “Moedige Ouders” groep. Deze zelfhulpgroep wordt begeleidt door een aantal ervaringsdeskundigen.
Preventieteam
Wij zetten sterk in op voorlichting en preventie, omdat voorkomen beter is dan genezen. Ons preventieteam bestaat uit voorlichters en lokale ervaringsdeskundigen. Tijdens een voorlichting wordt het thema verslaving interactief behandeld met een combinatie van kennisoverdracht, werkvormen, denktriggers en praktijkvoorbeelden. Onderwerpen zijn onder andere: alcohol, drugs en sociale media.
Vroegsignalering
We zien dat de lokale gemeenschap nodig is om verslavingsproblemen het hoofd te kunnen bieden. Wij werken dan ook veel samen met lokale inwoners, vrijwilligers en partners. Partners waar wij nauw mee samenwerken voor vroegsignalering zijn de Stichting BOOT en Stichting Manna. Meer informatie over Vroegsignaleren Twenterand is te vinden op: www.vroegsignalerentwenterand.nl